Battle of the Diets: creatieve effectiviteit van Pepsi en Coca-Cola

Coca ColaPepsi Cola

 

 

De bovenstaande creaties van Pepsi en Coca-Cola eindigden een aantal jaren geleden op de shortlist bij het internationale reclamefestival in Cannes voor de categorie print. Een ontzettend mooie nominatie voor beide merken, een blijk van een geslaagde creatie. Maar hoe krachtig zijn deze creatieve uitingen? Om dit te bepalen gingen wij op onderzoek uit!

Beide colamerken hebben hetzelfde doel met hun print uiting: het verwerken van het ‘Diet’ concept op een creatieve manier. Pepsi laat zien dat na het drinken van Diet Pepsi zelfs een kat door het muizenhol past. Coca-Cola maakt voor het Diet concept gebruik van de weerspiegeling van het blikje waarin een slanke vrouw te zien is.

Met behulp van de EyeCoding methode is het aandachttrekkend vermogen van de creaties in kaart gebracht. Aansluitend hebben we de creaties getest op merkrecall (n=200). Consumenten besteden namelijk slechts enkele seconden aan een print uiting, dus de afzender moet direct duidelijk zijn. Lees hier meer over het gebruik van EyeCoding.

Het blikje trekt in beide uitingen de meeste aandacht

De heatmaps laten zien dat in beide uitingen het blikje voornamelijk de aandacht trekt en door bijna iedereen is gezien.


Heatmap Coca Cola Heatmap Pepsi cola

Schermafbeelding 2016-06-30 om 17.14.19Schermafbeelding 2016-06-30 om 17.17.14

Merkherkenning hoger bij Pepsi dan Coca-Cola

De uitgevraagde merkherkenning laat zien dat de uiting van Pepsi met 87% significant hoger scoort (op 90% niveau) dan Coca-Cola (79%). Hiermee scoort de Pepsi uiting significant boven de Validators benchmark van 75%. Coca-Cola scoort in lijn met de benchmark. Dit zien we terug in de hoeveelheid aandacht voor de logo’s op beide blikjes. De tekst ‘Pepsi’ wordt door bijna iedereen gezien (99%) en de tekst ‘Coke’ krijgt met 84% significant minder aandacht.

  • Merkherkenning Pepsi 87%
  • Merkherkenning Coca-Cola 79%

 

Het merk Pepsi staat centraal

Verklaring hiervoor is het verschil in zichtbaarheid tussen de twee merkcreaties op het blikje. De uiting van Pepsi communiceert het merk beter door dit centraal af te beelden op het blikje. De creatieve verwerking van het ‘Diet’ concept werkt dus minder goed voor de merkoverdracht van Coca-Cola. Wil jij ook een uiting die zowel creatief als effectief is? Zorg voor een opvallende koppeling met het merk om in het geheugen van de consument te blijven!

 

Bart Massa

Bart Massa

Business Manager

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief