.

Publicatie: Effecten offline campagnes net zo inzichtelijk als online campagnes?

Onze collega’s van Communication Analytics (CA) hebben een mooi blog geschreven over hoe het effect van offline campagnes net zo inzichtelijk kan worden gemaakt als online campagnes. CA gebruikt Attribution Modelling om de effecten van online en offline campagnes op sales, webverkeer en andere KPI’s te onthullen.

Hoe maak je de effecten van offline campagnes net zo inzichtelijk als online campagnes?

Door Willemijn Edens, 24 april 2015

Het berekenen van campagntv-zappen-fotolia-183x133e-effecten wordt steeds complexer. De reden hiervoor is de toename en diversiteit aan mediakanalen (outdoor, internet, Radio, TV etc) en effecten op bereik zoals second screen (mobiel en tablet). Het gebruik van klassieke methodes zoals OTS (Opportunity To See) is voor online en offline reclame-effectonderzoek niet meer van deze tijd.

Wat maakt OTS onbetrouwbaar?

OTS onderzoek meet met behulp van (online) vragenlijsten de kans dat een respondent contact heeft gemaakt met de reclame-uiting. Via deze vragenlijsten worden vragen gesteld zoals: wanneer heb je TV gekeken, welke zenders en op welk tijdstip? Enige jaren geleden heeft de branchevereniging van marktonderzoekers, de MOA, in het jaarboek van 2005 de OTS methode al eens bekritiseerd vanwege de volgende twee hoofdproblemen:

Geheugenprobleem

Mensen denken dingen gezien te hebben die er niet zijn en andersom zien ze dingen niet, die er wel zijn. In feite wordt het geheugen van de respondent getest en niet de effecten van de campagne. Alfred Levi (2005) heeft een onderzoek gedaan naar het kijkgedrag van consumenten naar televisie reclames (TVC). Volgens het onderzoek kijkt slechts 19% van de mensen aandachtig naar een commercial, 18% loopt weg tijdens het reclameblok, 43% zit voor de TV maar kijkt niet en 20% zapt. 81% van de mensen heeft de TVC dus niet (goed) gezien.

Willemijn Edens

Willemijn Edens

Marketing & Communicatie