Uit de cijfers over sales uplift en toename van penetratie (Nielsen en gfk) in combinatie met feedback ontvangen van eerdere winnaars blijkt een sterk verband tussen de inzet van het Gekozen Product van het Jaar logo en het succes van een product. Om de achterliggende redenen voor dit succes te verklaren heeft de organisatie van Gekozen Product van het Jaar Validators gevraagd een neuromarketing onderzoek te starten naar de impact van het logo op het brein van de consument.

Jelmer Wit, Client Consultant Validators: “Bij het maken van aankoopbeslissingen in de winkel spelen intuïtieve en onbewuste processen een belangrijke rol. Om het succes van je product te vergroten is het van belang te weten wat er gebeurt in het brein van de consument op het moment dat hij/zij het logo op de productverpakking ziet”.

In een online onderzoek onder 600 respondenten in Nederland zette Validators drie winnende producten uit verschillende FMCG categorieën (Johma, Ritter Sport en Gold & Green) met en zonder logo tegen elkaar af. Aan de hand van een Impliciete Associatie Test en EyeCoding, twee erkende neuromarketing technieken, werd de impact van het logo achterhaald.

 

.                 .                 

 

Resultaten productperceptie met Impliciete Associatie Test

Mensen zeggen niet wat ze denken en doen niet wat ze zeggen. Het doel van een Impliciete Associatie Test is dan ook om door middel van een opdracht onder tijdsdruk te achterhalen hoe specifieke merkwaarden (bv. innovatief en betrouwbaar) aan een product gekoppeld worden. Door de tijdsdruk worden sociaal wenselijke antwoorden zoveel mogelijk voorkomen.

Wat bleek, het logo op de verpakking draagt intuïtief positief bij aan de productperceptie van FMCG producten als het gaat om betrouwbaarheid en innovatie: beide nemen sterk toe door toevoeging van het Gekozen Product van het Jaar logo. Ook is er een sterkere aankoopintentie voor producten die het Gekozen Product van het Jaar logo op de verpakking hebben, deze loopt op tot wel 26%!

Onderbouwing consument: “Het logo geeft duidelijk aan dat het het beste product is in 2020, het product moét dus wel lekker zijn!

 

Resultaten aandachttrekkend vermogen met EyeCoding

Met EyeCoding wordt online het onbewust kijkgedrag geanalyseerd om op basis daarvan in kaart te brengen welke elementen binnen een verpakking de aandacht weten te trekken. Hoe het Gekozen Product logo scoort in relatie tot andere elementen, verschilt per verpakking en is context afhankelijk. Zoals te zien op onderstaande heat maps weet het logo de aandacht goed te trekken. Belangrijker nog, het logo trekt de aandacht zonder veel aandacht weg te nemen van andere belangrijke elementen zoals de merk- of productnaam. Kortom, het logo draagt positief bij zonder af te doen aan de algemene branding.

 

 Dit artikel verscheen ook op de website van Gekozen product van het Jaar.

 

Voor advies kun je terecht bij Jelmer.

Jelmer Wit
Client Consultant
Jelmer.Wit@validators.nl
06 42 06 38 52