Hoewel er brede steun is voor de aangescherpte coronamaatregelen is de corona-app van het kabinet niet populair. Bijna de helft van de Nederlanders heeft de app niet en is ook niet van plan deze te downloaden. Intussen sluimert de economische crisis verder: flexwerkers en ondernemers maken zich meer zorgen over hun financiën en kiezen vaker goedkopere merken. Ook zal de tweede coronagolf zorgen voor een tweede golf in e-commerce: consumenten besteden meer tijd en geld online dan enkele weken geleden en verwachten ook de komende tijd meer online te kopen.

Nederland accepteert nieuwe maatregelen
Er is breed draagvlak voor de strengere coronamaatregelen die het kabinet vorige week nam. 88% van de Nederlanders vindt de maatregelen precies goed of zelfs niet ver genoeg gaan. Mensen accepteren dat versoepeling er voorlopig niet in zit; de behoefte aan versoepeling van maatregelen liep de afgelopen week af. Er is niet alleen steun voor de maatregelen, we houden ons ook beter aan de regels. Het aantal Nederlanders dat 1,5 meter afstand houdt (84%) en zo veel mogelijk thuisblijft (76%) is sinds het begin van onze metingen nog niet zo hoog geweest. Ook het advies om een mondkapje te dragen wordt door veel Nederlanders opgevolgd: 80% geeft aan een mondkapje te dragen op plaatsen waar dit dringend wordt geadviseerd.

App CoronaMelder niet populair
Ondanks de steun voor de maatregelen is niet iedereen overtuigd van de app CoronaMelder. 48% van de Nederlanders geeft aan de app nog niet te hebben gedownload en zijn ook niet van plan dit te gaan doen. Ouderen zien wel meer het nut in van de app: 60% van de 55-plussers heeft de app gedownload of is dit nog van plan. Onder jongeren is dit percentage 45%. De belangrijkste redenen om de app niet te willen downloaden zijn zorgen over de privacy, het niet bezitten van een smartphone en het niet inzien van het nut van de app.

Martin Leeflang, CEO Validators: “Om het ‘aandeel CoronaMelder’ onder Nederlanders te verhogen, moet je twee (onbewuste) barrières wegnemen. De eerste is het gegeven dat Nederlanders aangeven dat hun zorgen over gezondheid op dit moment niet toenemen. Daardoor voelen mensen wellicht minder de urgentie om de app te downloaden. De tweede drempel is die van de privacy. Mensen zijn huiverig om informatie te delen als ze niet precies weten wat er met hun gegevens gebeurt. In beide gevallen liggen er kansen voor communicatie. ”

Crisis sluimert bij freelancers en flexwerkers
Hoewel een flinke groep Nederlanders zich niet veel drukker lijkt te maken over de pandemie, sluimert de economische crisis. Dat geldt vooral voor mensen met een onzekere werksituatie. Ondernemers en flexwerkers, zoals freelancers en zzp-ers, maken zich steeds meer zorgen over hun werk- en financiële situatie en over hun eerste levensbehoeftes. Bijna drie op de tien geeft inmiddels aan minder geld over te houden en het geld dat wel overblijft alleen te besteden aan primaire levensbehoeften. Dit is een verdubbeling vergeleken met de vorige meting.

Nederlanders met onzekere werksituatie laten A-merken links liggen
Dat de boodschappen voor veel van deze consumenten een kopzorg zijn, zien we ook terug in de hogere relevantie van merken in het algemeen en van merken in de levensmiddelenbranche in het bijzonder. Dat is niet meteen goed nieuws voor de sterke kwaliteitsmerken. Nederlanders met een onzekere werksituatie zeggen nu juist vaker goedkopere merken te kopen. Ook vinden deze consumenten vaker dat merken hun communicatie moeten aanpassen aan de huidige situatie. 46% van de flexwerkers en ondernemers vindt dat, tegen 26% van de Nederlanders met een vaste arbeidsovereenkomst.

Rob Revet, merkstrateeg bij FNDMNTL en lid expertpanel: “Voor veel consumentenmerken en retailers breken spannende tijden aan. Hoe meer consumenten minder te besteden hebben, hoe meer zij open staan voor goedkopere alternatieven. Hierin meegaan door prijzen te verlagen is niet verstandig. Beter, maar lastiger, is het om hier met andere waarde-proposities op in te spelen. Overigens gaat dit ook op voor B2B-merken. Ook steeds meer bedrijven hebben minder te besteden.”

Online weer in de lift
Nu we weer meer thuis zijn en we buiten de deur steeds vaker een mondkapje moeten dragen, zien we dat consumenten zich ook meer online begeven. Consumenten die geld overhouden, geven bijvoorbeeld significant meer uit aan online hobby’s en het versturen van attenties naar anderen. Ook besteden we meer tijd aan online winkelen en boodschappen doen en neemt in alle categorieën de overweging toe om aankopen online te doen. Grote stijgers zijn hier vooral boodschappen (10% naar 20%) en kleding. Voor kleding overweegt zelfs een kwart van de consumenten om dit nu online te kopen, terwijl ze dit voor de coronacrisis vooral offline deden. Hiermee is dit percentage terug op het niveau van midden april.

Gijs de Beus, strateeg bij Friends & Foes en lid expertpanel: “Je ziet dat bedrijven die net weer ademruimte kregen, zoals bioscopen, concertzalen en musea, weer terug bij af zijn. Voor die bedrijven is het nu beter om de vlucht voorwaarts te kiezen. Ga liever ‘standaard’ uit van digitaal. Ik moet denken aan het voorlezen van de Decamerone door acteurs van ITA tijdens de eerste golf. En zondag ga ik met mijn dochter de livestream van Billie Eilish kijken. Zoals de boeddhisten zeggen: There are no obstacles on the path, the obstacles are the path.”

Wil je ook toegang tot de Monitor Consumentengedrag? Meld je dan nu aan.