Nederlanders beginnen langzaamaan hun cirkel te verkleinen

In de week waarin we in spanning afwachten wat de aankomende persconferentie gaat brengen, zien we dat Nederlanders meer en meer hun cirkeltje verkleinen. Ouderen gaan er minder op uit. Jongeren lijken ook iets meer te gaan cocoonen, onder het genot van online besteld eten en streaming diensten.

Groei in online eten bestellen en film- en seriekanalen
Horecaondernemingen hebben hun deuren moeten sluiten, maar een klein lichtpuntje is wel dat een groeiend deel van de consumenten het geld dat ze daar besteedden nu uitgeven aan het online bestellen van eten. Daar kunnen restaurants ook weer van profiteren en zelfs een creatieve draai aan geven. Een uniek voorbeeld is de mogelijkheid om nu via Zoom een drie- of viergangendiner te koken met niemand minder dan Jonnie Boer, chef-kok van restaurant De Librije. Onder andere omstandigheden was deze kans misschien minder snel ontstaan.

Het aantal mensen dat aangeeft overgehouden geld nu uit te geven aan online eten bestellen, is in een week toegenomen van 19% naar 28%. Van alle productcategorieën wordt online eten bestellen momenteel het vaakst genoemd als product of dienst waar mensen overgehouden geld aan uitgeven. Jongeren veroorzaken het grootste deel van de stijging. De helft van de jongeren geeft overgehouden geld hieraan uit. Een kwart van de Nederlanders besteedt ook meer geld aan bezorgd eten dan voor COVID-19. Ook dit geldt weer vooral voor jongeren. Om het beeld van meer thuis chillende jongeren nog meer compleet te maken, zien we dat van de jongeren 53% meer gebruik maakt van film en seriekanalen.
Ouderen gaan minder naar buiten
Ouderen gaan zich meer in en rondom huis begeven. Ze zijn de afgelopen weken steeds minder tijd gaan besteden aan buitenactiviteiten. Begin oktober gaf 27% van de ouderen nog aan minder tijd te besteden aan buiten activiteiten, vergeleken met voor de coronacrisis. Deze week ligt dit percentage op 39%. Ook het aantal ouderen dat minder sport is in dezelfde tijd toegenomen tot 45%. Makkelijk gaat ze dit niet altijd af: 47% van de ouderen geeft aan het moeilijk te hebben met minder vaak naar buiten mogen, in week 38 lag dit percentage nog op 26%.

Ouderen lijken hiermee steeds meer gehoor te geven aan de stay home policy. Hoewel het (vooral) voor ouderen uiterst belangrijk is om drukte te mijden, wordt ook vaak het belang van het blijven bewegen (in de buitenlucht) onderschreven. Merken kunnen hierin een stimulerende factor zijn. Een merk dat dit goed heeft begrepen is Menzis, zo lazen we ook op MarketingTribune. Na het boosten van de aandacht voor online gezondheidsplatform SamenGezond, komen ze nu met een eigen campagne waarin ‘de beweging naar een gezondere levensstijl’ centraal staat. Wie volgt?