Black Friday begint steeds eerder en strekt zich dit jaar uit tot een Black Week. Officieel is het vandaag pas Black Friday, maar veel grote spelers begonnen afgelopen vrijdag al te stunten met hun prijzen. Productvergelijker Tweakers stelde vast dat het clickverkeer naar webwinkels zich (vanaf) die dag meteen verdubbelde. Grote aanbieders als Amazon, Bol.com, Coolblue en MediaMarkt mochten op de meeste clicks rekenen, zo lazen we op Emerce. In de Monitor Consumentengedrag zien we in deze periode meer uitgaven in drie categorieën: elektronica, huis- en tuininrichting en online hobby’s als gaming en films.

Met name in steden sloeg de ‘Black Friday gekte’ afgelopen week flink toe: 18% van de consumenten daar geeft meer uit aan elektronica dan voorheen (tegenover 6% in dorpen). Ook aan (online) hobby’s wordt in steden steeds meer besteed: ruim een kwart van de inwoners geeft er meer geld aan uit tegenover 18% in dorpen.

Kerst(sfeer) komt vroeg dit jaar
Hoewel Sinterklaas nog in het land is, ademen veel huiskamers al de sfeer van Kerstmis. Nu Nederlanders in dit bizarre coronajaar meer thuis zijn dan ooit – en het daar ook steeds moeilijker mee hebben – doen ze extra hun best om het thuis gezellig te maken. Een warm en versierd thuis is misschien een mooie pleister op de wond.

Onder andere Bol.com en Intratuin meldden vorige week al dat ze merken dat consumenten veel eerder met de feestdagen bezig zijn dan voorgaande jaren: kerstballen en kerstbomen worden veel meer verkocht dan dezelfde periode vorig jaar. Het is dan ook niet verrassend dat sinds begin oktober een groeiend aantal Nederlanders meer uitgeeft aan de inrichting van hun huis en hier vooral geld aan besteedt als ze iets overhouden. Tot slot grijpen we deze donkere coronamaanden ook aan om eens flink te klussen: een derde van de Nederlanders die geldt overhouden besteedt dit aan klussen.

Wil je ook kosteloos toegang tot de Monitor Consumentengedrag? Meld je dan hier aan!