In de persconferentie van dinsdag vertelde premier Mark Rutte dat de regering extra geld gaat uittrekken voor activiteiten voor jongeren. Op dit moment wordt er gewerkt aan een plan, de invulling ervan wordt bedacht samen met gemeenten en jongeren zelf. Ook buigt het outbreak managementteam (OMT) zich over de vraag of jongeren tot 27 jaar ook in teamverband mogen gaan sporten. Nu is dat alleen mogelijk voor jongeren tot 18 jaar. Deze aanpak is zeer welkom, want meer en meer jongeren raken ‘coronamoe’. Inmiddels zegt 40% van de jongeren moeite te hebben om zich te vermaken.

In hun zoektocht naar manieren om zichzelf te vermaken storten jongeren zich op de media

De corona sleur begint jongeren te raken: vier op de tien jongeren hebben momenteel moeite om zichzelf vermaken en een derde heeft dan ook behoefte aan (nieuwe) manieren van vermaak. Van de Nederlanders als gehele groep hebben slechts twee op de tien hier moeite mee en zoekt 18% naar manieren om hiermee om te gaan. In een poging de uren op te vullen, lijken jongeren zich te richten op media. Het gebruik van social media, streaming, lineair tv-kijken, radio, online nieuwsmedia en zelfs offline nieuwsmedia zijn allen sterk toegenomen onder jongeren. Maar liefst twee derde van de jongeren streamt nu meer dan ze voor de corona crisis deed.

Ook de in de persconferentie genoemde Winter Games van de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation zullen in goede aarde vallen. Jongeren hebben het al weken veruit het moeilijkst met hun beperkte sociale contacten (70%), maar op dit moment staan de beperkte sport- en recreatiemogelijkheden (57%) duidelijk op plaats twee van dingen waar jongeren het moeilijk mee hebben. De Winter Games bieden zo licht in de donkere dagen en zullen twee vliegen in één klap slaan: sociaal contact én sportief maak!

Een mooie uitlaatklep en afleiding voor het verveling probleem van jongeren is het door Friends & Foes en LAB-3 bedachte SWIPE, een (TikTok) dans met bijbehorende videoclip die jongeren aanzet om afstand te houden en tegelijkertijd de verbinding te zoeken. Het volledige bericht lees je op Fonk.

Meeste Nederlanders blijven thuis in kerstvakantie
Overwinteren in een warm land, of juist de kou opzoeken op de Europese pistes; het zit er niet in dit jaar. Zeven op de tien Nederlanders zijn van plan deze winter even niet op vakantie te gaan. Ouderen zijn extra voorzichtig en blijven wat vaker thuis deze winter (84%) dan mensen tussen de 35-54 jaar (67%) en 18-34 jaar (59%). 4% gaat op vakantie in Nederland, nog eens 4% twijfelt om een vakantie in Nederland te gaan boeken en 13% weet het überhaupt nog niet. Hier ligt een kans voor merken om Nederlanders in eigen land, of zelfs in eigen huis, een vakantiegevoel te geven. Door het gebrek aan een verre vakantie zullen veel mensen vertier gaan zoeken dichterbij huis.

Kerstcommercials met een corona tintje: vooral effectief onder ouderen
Meerdere merken besloten dit jaar om hun kerstcommercial vroeger dan normaal – zelfs voor Sinterklaas! – uit te zenden. Brengt dit een shift in de kerstcommercials die we dit jaar op de Nederlandse tv gaan zien? De meerderheid van de Nederlanders vindt reclame gepast, maar de meningen zijn verdeeld over hoe die ingestoken zouden moeten worden. Zo vindt een toenemend aantal Nederlanders dat merken hun commercials moeten aanpassen op de huidige situatie (33%), maar vindt ook een deel van de bevolking dat ze het moeten insteken zoals ze altijd doen (39%) en nog steeds reclame kunnen maken voor hun producten (34%). De oudere generaties vinden coronaproof reclames belangrijker dan de jongere generaties. Waarschijnlijk zullen kerstcommercials die hierop inspelen dan ook beter in de smaak vallen bij deze doelgroep dan merken die ervoor kiezen om dit niet te doen.

Wil je ook kosteloos toegang tot de Monitor Consumentengedrag? Meld je dan hier aan.