Blokker anticipeert slim op stijging online bestellingen

Vorige week besloot de overheid hard op te treden tegen het snel verspreidende coronavirus: alle niet essentiële fysieke winkels zijn gesloten. Helaas voor kerstvierend Nederland worden – op het kerstdiner na – de kerstinkopen niet tot onze eerste levensbehoeften gerekend. Nederlanders werden ineens genoodzaakt overige kerstinkopen online te doen. Dat zien we terug in de Monitor Consumentengedrag: ruim twee derde van kerstvierend Nederland heeft de afgelopen week online kerstinkopen gedaan. Vooral voor cadeaus heeft men zich op het internet gestort (62%), maar ook voor kleding (43%) en versnaperingen (46%).

Er wordt zelfs zo veel besteld, dat bezorgdiensten overbelast raken. Blokker signaleerde dit tijdig en kwam heel slim met de Blokker Express: een bezorgdienst verzorgd door winkel- en kantoormedewerkers, met hun eigen vervoersmiddel. Een goed voorbeeld van een merk dat een positieve draai aan een nare situatie weet te geven. Ook Intertoys en Mediamarkt bezorgen nu zelf hun pakketten.

Rutte’s woorden wakkeren vertrouwen weer aan
De boodschap van Rutte is ingeslagen als een bom, maar zijn toespraak heeft ook geleid tot een sterke toename in het draagvlak voor de overheidsmaatregelen. Slechts een derde van de Nederlanders vindt de maatregelen nu te beperkt, tegenover 45% die dat voor de afkondiging van de lockdown vond. Het vertrouwen in de aanpak van de overheid neemt ook weer toe, vooral bij 35-54 jarigen (van 42% naar 51%) en ouderen (van 50% naar 57%).

Zorgen nemen toe
Nederlanders maken zich wel weer meer zorgen over de financiële gevolgen die de aangescherpte maatregelen zullen hebben. Niet alleen op macro-economisch niveau, maar ook op persoonlijk, werk- en financieel vlak. Met het vooruitzicht van beperkte sociale contacten tot minstens 19 januari, maken ook steeds meer mensen zich zorgen om de geestelijke gesteldheid van naasten (48%) en om de eigen mentale staat (38%). Nog niet eerder hebben zoveel Nederlanders zorgen geuit over hun eigen geestelijke gesteldheid. Merken kunnen hier wel een relevante positie innemen. Dit geldt niet alleen voor zorgverzekeraars en gezondheidsplatformen, maar juist ook voor merken die de consument op verschillende manieren van vermaak en afleiding kunnen voorzien.

Rijksmuseum heeft dit goed begrepen en biedt een nieuwe ervaring in de vorm van een gratis online tekencursus. Heel vermakelijk is ook de #xmasblueband challenge van Blue Band op TikTok om families samen afleiding en een positieve beleving te geven in deze lastige tijden.

Jongeren zoeken gezelschap tijdens deze rare jaarwisseling
Een op de drie Nederlanders viert oud en nieuw zoals ze dit altijd al deden, aangezien dit binnen de huidige maatregelen past. Een op de tien slaat deze feestdag dit jaar even over. Vooral jongeren vieren oudjaarsavond met vrienden en familie, namelijk 28% ten opzichte van 10% onder de rest van Nederland. Een mooi alternatief voor de reguliere viering is Goodbye 2020, een online thuisfestival dat op 31 december een groot aantal Nederlandse artiesten, festivals en clubs samenbrengt.

Wil je ook kosteloos toegang tot de Monitor Consumentengedrag? Meld je dan hier aan.