Monitor Consumentengedrag

Als we het hebben over de invloed van Corona op het leven van consumenten, lijken we de laatste weken steeds op hetzelfde punt terug te komen: jongeren, jongeren, jongeren. Natuurlijk vallen de coronamaatregelen de gehele samenleving zwaar, maar in de Monitor Consumentengedrag zien we keer op keer duidelijk naar voren komen dat de grootste effecten te zien zijn bij mensen onder de 35 jaar oud. Op het moment dat er grote effecten zijn in het leven van consumenten, is het van groot belang voor marketeers om daarvan op de hoogte te zijn. Bijna de helft van de jongeren (49%) heeft moeite met zichzelf te vermaken, dit percentage was gedurende de coronacrisis nog niet eerder zo hoog. Het verschil met mensen boven de 35 jaar is groot, in deze groep heeft amper een kwart (24%) moeite met zichzelf te vermaken.  Deze behoefte naar vermaak heeft belangrijke consequenties voor merken. Enerzijds geven jongeren meer geld uit aan entertainment, anderzijds besteden ze veel meer tijd aan zowel nieuwe als traditionele media.

Frame jouw product als entertainment om jongeren aan te spreken

In de zoektocht naar vermaak, zien we dat jongeren meer geld uitgeven aan een verscheidenheid aan entertainment. Ruim een kwart van de jongeren geeft meer geld uit aan online hobby’s dan voor de coronacrisis, onder mensen boven de 35 ligt dit percentage op slechts 9%.  Daarnaast zien we dat zes op de tien jongeren geld dat ze overhouden besteden aan online eten bestellen (boven de 35 jaar is dit een op de vijf) en dat 43% van de jongeren meer tijd besteedt aan online winkelen dan voor de coronacrisis (in de groep 35+ ligt dit percentage op 34%). Dit is goed nieuws voor merken die een vorm van entertainment aanbieden, maar biedt ook een leerpunt voor andere merken. Door jouw service of product aan te bieden als een vorm van vermaak, kan je deze groep jongeren aanspreken. Online eten bestellen of online winkelen zou je misschien in eerste instantie niet als entertainment zien, maar met de huidige coronasituatie kan vrijwel elk positief tijdverdrijf geframed worden als vermaak. Een gezichtsmasker kan worden neergezet als de vervanging van een welnessdagje en een nieuwe TV als de ultieme bioscoopervaring.

Jongeren storten zich naast digitale media, ook op traditionele media

Naast het feit dat jongeren meer geld uitgeven aan entertainment, storten ze zich ook op media voor vermaak. Meer dan de helft van de jongeren (51%) besteedt meer tijd aan digitaal entertainment, zoals Netflix en gamen, dan in de periode voor de coronacrisis. Boven de 35 jaar geldt dit voor nog niet eens een kwart van de mensen (23%). Als we kijken naar de specifieke platforms, zien we dat de verschillen, tussen de groepen onder en boven de 35 jaar oud, enorm zijn. Het percentage van mensen die meer gebruik maakt van Instagram dan voor de coronacrisis is onder jongeren 31% hoger dan bij mensen boven de 35 jaar oud, bij Facebook is dit verschil 27%, bij films en serie kanalen, zoals Netflix, is dit 27% en bij Youtube 22%. Zelfs het percentage dat meer de online krant leest dan voor de coronacrisis ligt onder jongeren hoger dan bij mensen boven de 35 jaar oud (respectievelijk 31% en 25%).

 

Niet enkel de interesse voor digitaal entertainment is gegroeid onder jongeren, ze besteden uit pure verveling ook meer tijd aan traditionele media. De groep die meer tijd besteedt aan papieren tijdschriften, radio en lineair TV kijken is groter onder mensen onder de 35 jaar dan boven de 35. Enkel de papieren krant is in populariteit meer toegenomen onder 35-plussers dan onder jongeren. Dit alles betekent dat de jongere generatie beter dan ooit via de media te bereiken is. Doe hier je voordeel mee!

 

Wil je ook kosteloos toegang tot de resultaten van de Monitor Consumentengedrag? Meld je dan hier aan.