In september kwam het Ehrenberg-Bass Institute (o.a. Byron Sharp) met de wetenschappelijke paper ‘Measuring advertising’s effect on mental availability’ in het International Journal of Market Research. De paper is interessant, omdat deze antwoord geeft op de vraag wat het effect is van advertisement op de mentale beschikbaarheid, oftewel de positie van een merk in het brein van de consument in relevante koopsituaties. De mentale beschikbaarheid is direct gerelateerd aan het marktaandeel van een merk. Simpel vertaald gaat de paper over hoe advertisement het marktaandeel van een merk beïnvloedt. Superbelangrijke kost voor elke marketeer. Daarom verzorgen we op 15 april een webinar over dit onderwerp.

‘Measuring advertising’s effect on mental availability’ legt voor de eerste keer bloot welke relatie er is tussen investeringen in media en campagnes. Daarmee kun je marktaandeel verbeteren op korte en lange termijn. In het webinar maken Noud Schartman (Promovendus VU) en Marceline Veen (Senior Insights Consultant Validators) de vertaling naar:

  • Hoe maak je mentale beschikbaarheid praktisch meetbaar en welke KPI’s gebruik je daarvoor?
  • Leidt advertisement tot een hogere mentale beschikbaarheid?
  • Zijn er effectiviteitsverschillen meetbaar tussen users en non-users van een merk?

Relevante vraag: hoe werkt advertisement in het brein van consumenten?
Sharp en zijn co-auteurs baseren hun paper op de belangrijkste wetenschappelijke fundamenten van hoe advertisement werkt in het consumentenbrein. Bepalend voor de effectiviteit van advertisement zijn de Associative Network Theory en de Weak Theory of Advertising. Deze theorieën gaan vooral over hoe het geheugen wordt ‘ge-nudged’ door blootstelling aan reclame. In dit webinar leggen we uit hoe deze belangrijke effectiviteitsuitgangspunten werken en hoe advertisement het geheugen bestookt.

We praten je graag bij op 8 juni om 12.00 uur!

Noud Schartman                                          Marceline Veen
Promovendus VU/Validators                      Sr. Insights Consultant
Noud.Schartman@validators.nl                 Marceline.veen@validators.nl