Na misschien wel de beste maanden ooit voor bouwmarkten, tuincentra en doe-het-zelf winkels begin vorig jaar, daalde de interesse in klussen om het huis toen de lockdown afliep. De nieuwe lockdown eind 2020 gaf deze branche weer een flinke impuls, maar nu de zomer eindelijk gearriveerd lijkt te zijn, besmettingen dalen en mensen er weer meer en meer op uit gaan, lijkt de pret over. Deze week bespreken we inzichten die de klusbranche kunnen helpen om te gaan met deze daling in populariteit. Maar, niet alleen in de klusbranche zijn er veranderingen gaande, ook in de cultuur en recreatiesector zien we verschuivingen.  

Cultuur en recreatie klauteren weer voorzichtig omhoog 

De zomer is in volle gang (ook al merk je dat nog niet aan het weer) en de coronabesmettingen lopen alweer een tijdje terug. Dit is ook terug te zien in een voorzichtige toename van de uitgaven aan cultuur en recreatie. 12% van de Nederlanders heeft de afgelopen twee weken geld uitgegeven aan een hotelovernachting of een vakantieaccomodatie (ten opzichte van 6% in week 13), 9% aan culturele activiteiten (ten opzichte van 2% in week 13) en 4% aan vliegtickets (ten opzichte van 2% in week 13). Ook geeft ruim een kwart aan evenementen momenteel voornamelijk offline te bezoeken. Dit is een sterke toename ten opzichte van de 11% in week 13. Aangezien grote buitenevenementen nog niet toegestaan zijn, is te verwachten dat deze stijging flink door zal zetten als deze evenementen wel weer mogelijk zullen zijn.   

 

Klusgekte lijkt voorbij in Nederland, hoe nu verder? 

Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis zagen we een ware klusgekte ontstaan in Nederland. Een groot deel van de Nederlanders zat opeens thuis tegen muren aan te kijken die misschien inmiddels toch wel een likje verf konden gebruiken. Daarnaast hadden veel mensen door het wegvallen van veel recreatiemogelijkheden ook opeens veel tijd over. Dit is ook duidelijk terug te zien in de gebruikte zoektermen in Google. In maart, april en mei 2020 is er een duidelijke piek te zien in het gebruik van de zoektermen ‘Doe-het-zelf’ en ‘Bouwmarkt’. Dit nam in de daaropvolgende zomermaanden wat af en steeg vervolgens weer in de laatste maanden van 2020 en de eerste maanden van 2021. Maar, inmiddels lijkt er een einde te zijn gekomen aan de klusgekte. Het gebruik van de zoektermen is weer gedaald tot op het niveau van voor de coronacrisis (voor ‘Bouwmarkt’ zelfs nog lager). Daarom is het nu van groot belang voor de klusbranche om het enthousiasme van consumenten voor klussen aangewakkerd te houden door slim in te spelen op triggers, barrières en innovaties.

15% van de Nederlanders heeft de laatste twee weken geld uitgegeven aan klusmaterialen en apparatuur. Mannen (19%) hebben vaker geld uitgegeven dan vrouwen (11%). 18-34 jarigen geven een stuk minder vaak geld uit (8%) dan de mensen tussen de 35 en 54 jaar (19%) en boven de 55 jaar oud (17%). Ondanks dat de nadruk in deze branche ligt op de fysieke winkel (30% oriënteert zich op aankopen in de fysieke winkel en 52% schaft producten in de fysieke winkel aan), lijken jongeren minder gehecht aan de offline winkel. De jongere doelgroep oriënteert zich vaker online en koopt ook vaker klusproducten via internet. Ook al ligt het zwaartepunt in de klusbranche nu in de fysieke winkels, het is dus ook belangrijk om online verkoop en bezorging goed op orde te hebben.  

 

Goede kwaliteit en het voorkomen van slechte ervaringen essentieel voor klusmerken 

Uit de Monitor Consumentengedrag blijkt dat het voorkomen van slechte ervaringen met een merk en het garanderen van goede kwaliteit van groot belang is voor de klusbranche. Natuurlijk zijn dit voor elke branche belangrijke aandachtspunten, maar voor de klusbranche lijkt er nog extra waarde aan te worden gehecht. Maar liefst 46% geeft aan dat bij de aankoop van klusproducten het hebben van slechte ervaringen met een merk een belangrijke reden is om een merk niet te overwegen (vergeleken met 34%-37% bij de andere branches die we meenemen in de Monitor Consumentengedrag). Daarnaast geeft 56% aan dat als een merk bekend staat om goede kwaliteit dit een belangrijke reden is om een merk van een klusproduct te kiezen (vergeleken met 40%-44% bij de andere branches). De klusbranche is erg functioneel van aard, het is dus belangrijk dat de producten daadwerkelijk naar behoren werken. Slechte ervaringen en producten kunnen funest zijn voor een merk.

Een ander kenmerk van de klusbranche, is dat 55-plussers ten opzichte van 18-34 jarigen minder bereid zijn om te veranderen wat ze plan zijn te kopen om te kunnen profiteren van lagere prijzen. Net als in veel andere branches, zien we dus ook als het om klussen gaat dat ouderen minder switchgedrag vertonen dan jongeren. Voor de jongere doelgroep is het dus extra belangrijk om slechte ervaringen met je merk te voorkomen.  

 

Jongeren staan positiever tegenover inspiratie in kluswinkels dan ouderen 

Een andere manier om de harten van de klussers te (her)veroveren is door in te zetten op innovaties. In de Monitor Consumentengedrag vroegen we aan Nederlanders: ‘Stel je kan in kluswinkels inspiratie vinden voor jouw huis, bijvoorbeeld met persoonlijk interieuradvies. Hoe denk jij over zo’n service?’ De meerderheid (53%) staat positief tegenover zo’n service, waarbij we weinig verschillen zien tussen mannen en vrouwen. Jongeren staan daarentegen een stuk positiever tegenover dit idee dan 55-plussers (66% vs 47%). Belangrijke kanttekening die mensen die hier positief over zijn geven, is dat zo’n service vrijblijvend en gratis moet zijn. Staat men hier negatief tegenover, dan zijn ze vaak bang om over te worden gehaald om dingen te kopen die ze eigenlijk niet willen of dat er een addertje onder het gras zit. Daarnaast is er ook een groep die hier simpelweg geen behoefte aan heeft

Wil je ook kosteloos toegang tot de Monitor Consumentengedrag? Meld je dan hier aan.