En wat wordt het Ommetje van deze winter?

De verlenging van de overheidsmaatregelen om het coronavirus in te perken, zorgt voor een langere sluiting van sportscholen. En doordat Nederlanders meer thuiswerken, bewegen ze vaak minder op een dag. Maar bewegen helpt mensen juist om stressniveau te laten zakken en verkleint de kans op chronische ziekten. Hoe mooi zou het dan zijn als merken een rol kunnen spelen in het bevorderen van beweging en sportief gedrag? Validators en VU zochten het uit aan de hand van data in de Monitor Consumentengedrag.

Hoe is het gesteld met de Nederlandse sportactiviteiten?
53% van de Nederlanders sport minimaal een keer per week. Van de jongeren (18-34 jaar) sport 66% zeker een keer per week, voor 55-plussers is dit 46%.
Van de mensen die aangeven sportlessen te volgens, geeft 71% aan dat offline te doen. 16% combineert offline met online, en 14% doet dit online.

Kijken we dan terug naar de vorige keer dat de sportscholen dicht waren, dan zien we dat in week 13 een sterkere online sportcultuur ontstond. Toen sportte 42% van de Nederlanders offline, 35% zocht de combinatie van online en offline en 24% volledig online. Het kan daarom ook best eens zo zijn dat sporters nu datzelfde onlinesportgedrag meer gaan oppakken. Het wachten is dan ook op een merk dat dit domein gaat claimen.

Gezondheid merkcommunicatie thema nr. 1
Van alle thema’s die mensen belangrijk vinden om terug te zien in merkcommunicatie staat gezondheid immer op nummer 1. Wil je mensen motiveren om meer te bewegen of sporten, dan is het positieve effect op de gezondheid natuurlijk een goed thema om op aan te haken.  Dingen die je persoonlijk belangrijk vindt, blijven altijd beter hangen en zijn uiteindelijk makkelijker terug te halen in een aankoopsituatie.

Afbeelding 1: De drie belangrijkste thema’s voor Nederlanders in merkcommunicatie (Duurzaamheid en COVID-19 delen een tweede plaats)

De app Ommetje doet dit goed. Het is een product van de Hersenstichting, waarbij gezondheid de nadruk heeft in communicatie. De app stimuleert inspanning door middel van een kleine competitie. Daarnaast geeft de app ook steeds tips voor een gezonder leven. Ommetje was de hit van het begin van de coronacrisis: in februari maakten 824.000 Nederlanders gebruik van de app. De vraag die dan rijst: wat wordt het Ommetje van deze winter? Of krijgt Ommetje Nederland opnieuw aan het wandelen? In de Monitor Consumentengedrag zien we dat de relevantie van wandelen afneemt. Met 39% een all time low. Misschien kan een portie gamification hier weer verandering in brengen.

In Nederland is ASR Vitality een goed voorbeeld van een merk dat mensen consequent blijft aansporen tot beweging. Door middel van een beloningssysteem wakkeren ASR en vitaliteitspartner Ditzo de motivatie aan om dagelijks te bewegen. Een internationaal merk dat natuurlijk niet mag ontbreken in deze context is Nike. Al vroeg in de COVID-19 crisis begreep Nike de impact van de sluiting van sportscholen op de levens van mensen. Met haar campagne Play for the World stak het sportievelingen een hart onder de riem, en faciliteerde in allerlei initiatieven en online trainingen om wel te blijven sporten.

Waar wandel jij naartoe in je volgende lunchbreak?

Wil je ook kosteloos toegang tot de Monitor Consumentengedrag? Meld je dan hier aan.