Product owner Brand bij Validators Marceline Veen en promovendus VU/Validators Noud Schartman spreken samen tijdens Nima Marketing Day 2022. MarketingTribune interviewde ze voor een korte kennismaking.

 

1 Wat is jullie persoonlijke motivatie om te spreken tijdens Nima Marketing Day?
Schartman: ‘Ik denk dat ons onderwerp (mentale beschikbaarheid) voor alle merken erg relevant is, maar nog niet door iedereen wordt toegepast. Persoonlijk vind ik het ook leuk om wat wetenschap toe te lichten in de praktijk.

2 Wat vind je het goede aan een samenkomst als NMD?
Schartman: ‘Het geeft een mooi overzicht van waar het vakgebied mee bezig is en welke richting we op gaan.’

3 Wat hoop je dat bezoekers van jullie sessie meenemen naar huis?
Veen: ‘We hopen dat bezoekers twee dingen meenemen na afloop van onze sessie. Enerzijds dat mentale beschikbaarheid een belangrijk concept is. Het begrijpen van de consument is cruciaal om een goed merk te kunnen bouwen en relevantie te creëren. Mentale beschikbaarheid is dan ook niet alleen maar van toepassing op specifieke situaties of voor bepaalde sectoren, het is echt een framework dat je vrijwel altijd kunt gebruiken. Anderzijds willen we ze niet naar huis sturen voordat we ook de voorbeelden hebben gegeven hoe ze zelf met behulp van branded content of adverteren aan de slag kunnen om de mentale beschikbaarheid van het eigen merk te laten groeien.’

4 Wat is je persoonlijke drijfveer?
Schartman: ‘Om mijn wetenschappelijke kennis in de praktijk te brengen, te zorgen dat mensen binnen de organisatie op de hoogte zijn van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen of zelfs oude wetenschappelijke theorieën die niet alom bekend zijn.’

5 Is er nog marketing buiten internet?
Veen: ‘Jazeker! Kanalen als tv en radio zijn nog altijd enorm belangrijk, zeker om een breed publiek te kunnen bereiken. Bijna alle onderzoeken laten ook zien dat vooral synergie tussen meerdere kanalen een meerwaarde heeft.’

6 Hoeveel content moet contentmarketing hebben?
Schartman: ‘Dat is medeafhankelijk van hoeveel marketing er in contentmarketing zit. Zolang het verband tussen de content en het merk relevant en begrijpelijk is, kun je best wel je merk promoten. Ik vind dat content wel altijd de boventoon moet voeren, maar slechte koppeling met je merk is daarin altijd enorm zonde.’

7 Lenen ernstige onderwerpen, zoals #metoo en Oekraïne, zich voor gebruik in een marketingcampagne?
Schartman: ‘Ik vind het risicovol om dat soort topics te gebruiken. Wat mij betreft kan dit alleen als je campagne ook een positief effect heeft op het onderwerp en niet alleen het doel heeft om het bedrijfsresultaat te verbeteren. Als je een goede daad wil doen, doe dit zonder heisa en neem de goede daad op zichzelf als beloning.’

 

Noud en Marceline spreken op 16 juni tijdens NIMA Marketing Day, in De Fabrique in Utrecht.