“99.9% of the time people do not give a sh*t about your brand” aldus Adam Ferrier, oprichter en consumentenpsycholoog van het Australische bureau Thinkerbell. Want waar wij ‘vakidioten’ een groot deel van onze dag bezig zijn met één of meerdere merken, is de gemiddelde Nederlander daar veel te druk voor. Sterker nog, deze doet er alles aan reclame te omzeilen. Als marketeer is het van groot belang je hiervan bewust te zijn en niet ten prooi te vallen aan de Media Industry Bias!

Media Industry Bias (twee jaar geleden geïntroduceerd door Validators) verwijst naar het gegeven dat iemand die in de media-industrie werkt op een andere wijze naar marketing en reclame kijkt dan een doorsnee consument. De Media Industry Bias ontstaat door een verkeerde interpretatie van het denkpatroon van consumenten. Waar een marketeer namelijk de hele dag druk is met merken, is dat voor de doorsnee consument compleet anders. Consumenten hebben een hectisch leven. Zij zijn druk met werk, hobby’s, het huishouden en vrienden. Het is voor hen dan ook absoluut geen prioriteit om zich te verdiepen in de inhoud of boodschap van een reclame-uiting.

Cases die onze wenkbrauwen doen optrekken
Als merk is het daarom van groot belang jouw communicatie af te stemmen op de ontvanger. En hoewel dat simpel klinkt, zien wij bij Validators tóch nog geregeld cases voorbijkomen waar wij onze vraagtekens bij hebben. Zo viel ons oog recentelijk op bovenstaande knalroze buitenreclame, wie zou de afzender zijn?
Aan zelfvertrouwen bij de makers in ieder geval geen gebrek. Het gebruik van enkel de felle kleur roze en een datum was niets minder dan geniaal. Ook onder vakgenoten konden de makers online op veel lof rekenen. Wij waren benieuwd en besloten deze uiting te onderzoeken.

69% van de Nederlanders heeft geen flauw idee wie de afzender is
Wat bleek? 69% van de Nederlanders had geen flauw idee wie de afzender van deze uiting was. Aan wie ze dan wel dachten? Met 18% werd T-Mobile het vaakst genoemd. Verder werd EasyToys nog genoemd (2%). En alhoewel het slechts om een paar mensen ging scoorde EasyToys hiermee twee keer zo hoog als de daadwerkelijke afzender; Barbie! Onbedoeld hebben de marketeers bij Barbie een deel van hun media-budget dus besteed aan een heel ander type speeltje.

Het zal geen verassing zijn maar ook de boodschap, de première van de nieuwe Barbie-film, kwam niet over bij de ontvanger. Zouden de resultaten beter zijn geweest als het was uitgevraagd onder een specifiekere doelgroep? Ongetwijfeld, maar out-of-home is nu juist zo’n mooi medium om mensen buiten jouw bestaande doelgroep te trekken en je omzet zo te doen stijgen.

De meeste groei behaal je onder nieuwe, en niet onder trouwe fans
Wat dit ons leert? Voorkom deze dure denkfout en ontwikkel niet alleen voor één specifieke doelgroep, maar betrek een breder publiek. Want juist onder dit brede publiek ligt veel ruimte om je bezoekersaantallen te doen stijgen.

 

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Jelmer.

 

Foto credits: Ocean en Barbie