Unieke AI tool ontcijfert de marketingstrategie van merken

Share of Content geeft marketeers een kijkje in de boardroom van de concurrenten. Na een ontwikkelperiode van drie jaar lanceert Validators een unieke methode om reclame-uitingen op inhoud en vorm te coderen. Het toont aan welke proposities (of Category Entry Points) worden geladen, met welk budget, welke middelen hiervoor in worden gezet en wat de karakteristieken van deze uitingen zijn. Dit geeft een holistisch beeld over de marketingstrategieën van merken. Share of Content wordt als eerste in de Nederlandse markt geïntroduceerd, meer landen volgen snel.

De uitkomsten van deze analyse legt bloot waar alle merken in een branche zich op richten, en waar kansen en bedreigingen liggen. Met de stap naar het coderen van inhoud gaan we nog een stap verder en vormt Share of Content een belangrijke stap in strategische besluitvorming. Het toont direct aan hoe merken mentaal marktaandeel proberen te veroveren.

Samenwerking met VU
De basis voor Share of Content is in 2020 gelegd in de samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam onder de noemer Institute for Brand Analytics. Destijds is gestart met het ontwikkelen van een eenduidige aanpak voor het coderen van reclames. Daarmee is de basis gelegd voor Share of Content. Handmatig coderen van reclames is te arbeidsintensief en inefficiënt, en daardoor kostbaar. Zeker om alle reclames van (potentiële) concurrenten dagelijks te tracken en te classificeren.

Vanwege de slimme toepassing van diverse AI-modellen is het betaalbaar geworden om gedetailleerde informatie te coderen van de ruim 1 miljoen reclames die jaarlijks op de Nederlandse consument worden afgevuurd.

Eerste opvallende resultaten: marketeers kopiëren proposities
De eerste Share of Content AI analyses laten een opmerkelijk beeld zien. Zo zien we bijvoorbeeld in de bankensector dat bijna de helft van de marketingbudgetten worden besteed aan duurzaam bankieren. Uit aanvullend onderzoek weten we dat dit veel minder relevant is in het keuzeproces van een consument voor een nieuwe bank dan bijvoorbeeld goed contact hebben met de financiële instelling.

Fictief voorbeeld van de marketinginvesteringen per merk per propositie

 

“Share of Content is een mooi voorbeeld hoe AI de spelregels van marketing gaat veranderen” zegt Martin Leeflang, CEO van Validators. “Naast inzicht in de Share of Spend van je concurrenten wordt inzicht in proposities een essentieel onderdeel van de strategie van een merk. We zien dat merken elkaar bevechten met dezelfde proposities.”

Met de lessen van Sun Tzu herdefiniëren wij de marketing spelregels
De inspiratie voor Share of Content komt voort uit de lessen van Sun Tzu, een Chinese generaal die zo’n 600 jaar voor Christus leefde. Zijn zienswijze vertelt dat voor een overwinning gedegen kennis over de strategie van de concurrent nodig is. Share of Content rijkt deze kennis over de strategie aan. Hiermee identificeer je concrete groeikansen en achterhaal je welke bedreigingen op de loer liggen voor jouw merk. Ga je als merk de strijd aan op dezelfde propositie, of ga je strategisch op een andere consumentbehoefte zitten in je communicatie?

Extra ingelaste webinar op 30 mei met product informatie
Op donderdag 30 mei om 09:30 organiseert Validators een webinar waar meer details worden onthuld over Share of Content.
Je kan je Hier aanmelden voor de webinar.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met:

Martin Leeflang
CEO Validators
06 21 25 34 60
Martin.Leeflang@validators.nl